„Мрії збуваються” у киян з особливими потребами

ХХ ювілейний Київський міський фестиваль для дітей та молоді з функціональними обмеженнями знов скликав друзів

В Києві надають усі можливості для всебічного розвитку дітей та молоді з особливими потребами. Яскравим прикладом столичної турботи є фестиваль дитячої творчості „Повіримо у себе”. Став традиційним для київських дітей та молоді, він надає змогу не тільки продемонструвати свої здібності, повірити у себе, знайти сили для нових досягнень, а також, сприяє адаптації, залученню до активного життя, спілкуванню з оточенням.

Зараз у Києві близько 8,5 тис. дітей з функціональними обмеженнями, 15 тис. молоді та 5 тис. киян, що пересуваються на візку. «Мережа наших центрів проводить активну щоденну роботу з соціалізації, реабілітації дітей та молоді з обмеженнями, ми підтримуємо їх сім’ї, - зазначає директор Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Валерій Танцюра. – Один із заходів, де такі діти можуть розкритися і проявити себе є фестиваль «Повіримо у себе», який має на меті розвивати творчий потенціал цих молодих людей».
   8 грудня проходив відбірковий тур в рамках ХХ ювілейного Київського міського фестивалю дитячої творчості „Повіримо у себе”. У цьому році в організації Фестивалю Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді знов підтримали Київський міський палац дітей та юнацтва, Всеукраїнське громадсько-політичне об’єднання „Національна асамблея інвалідів України”, а також долучились і нові друзі: Київський міський осередок „Всеукраїнської молодіжної громадської організації „Національна організація скаутів України”, Всеукраїнський благодійний фонд „Дитячий світ” за підтримки ГУ у справах сім’ї, молоді та спорту, ГУ охорони здоров’я та ГУ культури.
    Протягом  років з стало доброю традицією, що учасників заходу під час гала-концерту „Мрії збуваються”, який в цьому році відбувся 9 грудня, привітали начальник Головного управління у справах, сім’ї, молоді  та спорту Вовк В.С., представники громадських організацій, добрі друзі серед яких пан Мартін Дафі-перший секретар посольства Великої Британії в Україні та Олексій Курка-голова благодійного комітету посольства Великої Британії в Україні; представники ТОВ „Райдуга Трейд” та юридичної фірми „Саланс”, а також Максим Громов, завдяки яким переможці з різних районів столиці будуть відзначені не тільки дипломами, а й цінними подарунками.
   Справжньою родзинкою гала –концерту було пряме включення з Італії з привітаннями до учасників Фестивалю від Луки Бернарді-хлопця, який, сам маючи важкий діагноз, знаходить у собі сили підтримати українських хлопців та дівчат.
 Порадували учасників гала-концерту своїм співом Заслужена артистка України, добрий друг та автор гімну Фестивалю Алла Попова, а також „Голос країни” Іван  Ганзера та Катя Чілі.
   «Спочатку в кожному районі міста в Центрах соціальних служб сім’ї, дітей та молоді проходять районні тури фестивалю, переможці яких беруть участь в міському турі й завершується це дійство гала-концертом, - розповідає головний спеціаліст Київського міського центру соціальних служб сім'ї, дітей та молоді Лариса Остролуцька. – З кожним роком цей захід стає все популярнішим серед дітей та молоді з функціональними обмеженнями, так у Дарницькому районі в «Повіримо у себе» взяли участь понад 240 учасників, а у Дніпровському близько 200».
   Проявити себе і свої таланти учасники змоглиь у дев’яти номінаціях: вокально-хорова, хореографічна, естрадно-інструментальна, авторська поезія та проза, образотворча, декоративно-прикладна, виконавча, аудіовізуальна та нерукотворне мистецтво. В цьому році на міському фестивалі буде представлена нова номінація ”Новаторське мистецтво”.
   Вперше фестиваль було проведено в 1993 році. Тоді 100  дітей з різними функціональними обмеженнями з інтернатів міста та товариства дітей-інвалідів „Церебрал”, Спілки дитячих та юнацьких організацій м. Києва  зібралися на п’ять днів, щоб продемонструвати свої творчі вміння. Це була перша спроба в місті зібрати дітей з різними видами інвалідності проводити святкові концерти, творчі майстерні, зустрічі з творчою інтелігенцією міста.

Останні десять років фестиваль  відкриває двері для демонстрації своїх талантів близько 1500 обдарованим дітям та молоді з функціональними обмеженнями (150 осіб з кожного району Києва), у двох вікових категоріях (діти до 18 та молодь від 18 до 35).
  Для організаторів уже стало доброю традицією запрошувати у журі фестивалю мистецьку еліту – і представників Київської організації Національної спілки художників України, і Національної спілки письменників, і видатних хореографів, мистецтвознавців, режисерів. Також, одним із членів журі був народний артист України Володимир Горянський, фестиваль відвідувала Олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики Лілія Подкопаєва. Вже не перший рік  членом журі є трьохразова чемпіонка світу з бальних танців на візках Ілона Слуговіна.
Ілона, як ніхто знає наскільки важливий цей фестиваль для розвитку дітей та молоді з функціональними обмеженнями. У юності вона сама брала участь у заході, виставляла художні роботи. «Перша участь у фестивалі була для мене грандіозною подією, я захопилася й надалі щороку брала участь. Пам’ятаю мені було цікаво подивитися концерти, які організовували після конкурсів, роботи інших учасників, я тут знаходила нових друзів», - розповідає Слуговіна.
  Оскільки Ілона ніде не вчилася малюванню, то мала свою техніко – використовувала олівці, фломастери та фарби разом. «Мої роботи часто перемагали, хоча я часто й отримувала зауваження від членів журі, що таке поєднання у малюванні не припустиме, - зі сміхом згадує Ілона. – Завдяки таким заходам, як «Повіримо в себе» з року в рік ти маєш змогу відкривати у собі нові можливості та таланти».
Ілона виросла, стала успішною, але й досі має приємні спогади з участі в фестиваль. Вона й зараз бере активну участь у заході з розкриття талантів, але уже в ролі члена журі. Тепер на собі відчула наскільки відповідально обирати найкращих з кращих, адже усі учасники уже переможці навіть й у тому, що не побоялися взяти участь.  
  У пам’яті Ілони Слуговіної часто зринають три учасниці, які на візках виконали вальс. Вони готувалися два місяці й показали свою майстерність. Хоча, як зазначає Ілона, два місяці малий термін для підготовки, але дівчаткам вдалося показати себе.
«Фестиваль проходить уже 20 років поспіль. Учасники готують номери, костюми, творчі роботи. У них є стимул для розвитку, до того ж, можна спробувати себе в різних номінаціях», - зазначає Лариса Остролуцька.
  Гайк Аветісян та Вікторія Гурич цього року перемогли у районному фестивалі й тепер готуються продемонструвати свої таланти на міському рівні. Вони вперше працюватимуть в парі й проявлятимуть себе в театральному жанрі. Обоє дітей пересуваються на візках й до цього часу  представляли роботи з образотворчого мистецтва, але влітку у кожного з них стався переломний момент й дівчина та юнак, попри побоювання все ж наважилися спробувати себе у новому жанрі. «Гайк та Вікторія інсценізуватимуть фрагмент діалогу з трагедії Шекспіра «Ромео і Джульєтта». Ми з ними довго готувалися, як тільки була вільна хвилинка відразу репетирували, - розповідає соціальний педагог „Центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями” Дарницького району Любов Вощенко-Свєтлорусова. – Організовуючи такі заходи ми даємо дітям зрозуміти, що попри їх обмеженість вони такі ж, як усі».
  Й справді коли ці діти творять, здається, що нічого не може їм завадити, так, як, наприклад, Максиму Шаренку. Маючи складну форму ДЦП хлопець не здається й свої роботи, які вже не перший рік представляє на фестивалі викладає із насіння. «Оскільки Максим не може руками працювати, він тримає пензлик зубами, сам наносить клей і викладає насінини. Його наполегливість дозволяє створювати чудові роботи», - розповідає головний спеціаліст Оболонського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмила Квятковська.
  Творча діяльність стимулює до розширення міжособистісного спілкування і позитивного світосприйняття, це один із факторів становлення особистості в суспільстві, спосіб вираження власного «Я». «Уже п’ятий рік поспіль я беру участь в фестивалі «Повіримо в себе». Цей захід дуже позитивно на мене вплинув, допоміг розкрити свої творчі здібності. Тут я й співала, й танцювала, а цього року представляю вишивку бісером, - розповідає учасниця фестивалю Леся Сакало. – У мене з’явилося більше друзів. Я стала значно впевненішою у собі».
   Директор „Центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями” Деснянського району Тетяна Кучер зазначає, що й справді, коли п’ять років тому батьки привели Леся в центр вона була мовчазною і замкнутою у собі. «Леся вперше брала участь в фестивалі, в вокально-хоровій номінації дуже хвилювалася, але все ж зробила перший крок на зустріч суспільству, активізувалася й почала працювати над собою. Ми бачимо зміни і нам приємно», - розповідає пані Кучер. Після школи Леся Сакало закінчила комп’ютерні курси й поповнила лави працівників центру, вихованкою якого є сама. 
  З захопленням сприймають участь у фестивалі і батьки, чиї діти, вже не перший рік беруть у цьому заході.. Розповідає  Людмила Лопан, син якої став цього року переможцем у номінації „Нерукотворне мистецтво”: „Олексій вже втрете  лауреат Фестивалю. Вперше він взяв участь у фестивалі, коли був десь у 6 чи 7 класі. Наші діти зазвичай, позбавлені спілкування з оточенням, натомість охоплені батьківською любов’ю та увагою, звикають до того, що вони для нас завжди найкращі, але тут вони вперше опиняються у ситуації конкуренції, бо є інші, і іноді більш талановиті- і це життя.  Але це стало важким випробуванням для мого сина... Олексій вчився переживати, миритися з цією думкою... вдосконалювався і  став лауреатом Фестивалю. Після закінчення Європейського університету, коли  стало більше вільного часу, він знов почав подавати роботи на фестиваль у різних номінаціях. Олексій шукав себе і у живопису, опанувавши за допомогою вчителя школи „Надія” спеціальну методику малювання пальцями, і у поезії, шукаючи цікаві, хвилюючі теми... Тому особливої підготовки до Фестивалю ми не проводили, бо все найкраще, що напрацьовано у сина протягом року потрапляє на Фестиваль. Для Олексія  це єдина можливість  виразити себе.” 
  Багато дітей та молоді наділені талантом, та серед них є особливі дівчата та хлопці з неабиякими здібностями. Тільки поєднавши зусилля багатьох дорослих людей, талановита українська молодь з особливими потребами зможе повірити у себе і знайти у собі сили для нових досягнень.